További cikkeink a témában

Articsóka zsírégető. Az articsóka valóban zsírégető csoda

A zsírégető articsóka Sokan — főként a gyerekek — azt gondolják, hogy az articsóka valamilyen madár.

Talán már a könyöködön jön ki, hogy az egészséges táplálkozás alapja a rostokban, vitaminokban gazdag zöldségek fogyasztása. Ezek a finomságok táplálnak, ám nem hizlalnak, sőt az emésztést is segítik.

Nos, egy olyan növényről van szó, amely az egyik legcsodálatosabb zsírégető és anyagcsere-javító a szervezetünk számára. Az articsóka természetes vagy porított változatban remekül hat a zsír megemésztésére, mivel az epetermelést, az epeömlést határozottan serkenti.

Az articsóka Észak-Afrikában őshonos fészkesvirágú zöldség- és gyógynövény, Európában termesztik. A görögök óta népszerű zöldségféle.

Hatóanyagai

Mag yarországon sokáig dísznövényként tartották. Magas termetű, évelő növény. Zöldeskék, osztott, hosszú leveleinek fonákja fehéres színű. Ránézésre rokonaihoz, a bogáncsformákhoz és a szamárkenyérhez hasonlóan veszedelmesen szúrósnak tűnik, filces-szőrös levelei azonban puhák, kellemes tapintásúak.

Termesztése

Többnyire csak a vetés e utáni második évben kezd virítani, és éven át ad jó termést. A hús os csészeleveleket még bimbós állapotban szedik, és blansírozás, párolás, sütés, mar inálás és egyéb műveletek után eszik.

Írta: Petrás Gabriella Ha megálltál a fogyásban, a következő 3 zöldséggel új lendületet adhatsz az olvadó kilóknak! Ezeket edd a hatékony fogyás érdekében!

Az olasz és francia éttermekből nem hiányozhat. A bimbók vastag sziromleveleit zöldségként fogyasztják.

articsóka zsírégető

Ha vásároljun, a kisebb bimbókat válasszuk. Készíthetünk belőle előételt fűszeres mártással, vagy megtölthetjük hús félével. Mar káns íze miatt nem kell fűszerezni, elég, ha citromlével locsoljuk meg. Ezt ugyan nem sikerült tudományosan igazolni, de az articsóka a mediterrán konyha jóvoltából igen elterjedt.

articsóka zsírégető

Termesztése Április második felében állandó helyre, 1×1 m távolságra vetik, de így csak a következő évben szedhető, míg palántázással már az első évben is ad termést. A palántaneveléshez már februárban melegágyba, cserépbe vetik a mag ot, márciusban válogatják a hajtás okat, és máj usban ültetik ki állandó helyére.

articsóka zsírégető

A hajtás válogatáskor leszedett rügydugványok továbbra is melegágyban tartva gyökereztethetők. Víz- és tápanyagigényes növény.

  • Valóban segíthet az articsóka a fogyásban? | tisztaOtthon
  • Elősegíti a fehérje, zsír és keményítő emésztését.

Ősszel articsóka zsírégető elvirágzott virág szárat kitörik, és felkupacolással, takarással védik a téli fagy ok ellen — a védelmet a következő év áprilisában távolítják el.

Ilyenkor ismét átnézik a hajtás okat, és a két legfejlettebbet hagyják meg. A virágkezdemény általában júliustól szeptemberig folyamatosan szedhető.

articsóka zsírégető

Ezek a tünetek és a laborvizsgálattal kimutatható mag as vér zsírszint articsóka zsírégető zsíremésztés zavaraira utal. Az articsóka természetes vagy porított változatban remekül hat a zsír megemésztésére, mivel az epe termelést, az epe ömlést határozottan serkenti.

articsóka zsírégető

Az articsóka akár százalékkal is csökkentheti a koleszterin szintet a vér ben, ami már pár hát után az ellenőrző vér vétel során jól kimutatható. Az articsóka kapszulából reggel és este is bevehetünk egy-egy szemet bő folyadékkal.

Forrás: Eu-info, Wikipédia.

articsóka zsírégető