Üzemorvos i foglalkozás egészségügy i háziorvos i budapest

Fekélybetegek diétája, Fekélybetegek diétája - PDF Free Download

Tojáskrémes fitt szendvics I Diétás Fazék

Főoldal » Diéta » Betegségek diétái » A fekélybetegek étrendje Gyomor- és nyombélfekély esetén a diéta összeállításánál ügyelni kell arra, hogy a fekélyes beteg görcsös vagy nyugalmi állapotban van-e.

Görcsös, fájdalmas időszakban a diétás megszorítások szigorúbbak. A beteg ilyenkor lassan egyék, és kortyonként igyon, lehetőleg kétóránként étkezzen.

fekélybetegek diétája

Adjunk gyakran tejet, tejsodót, madártejet, tejes teát -amihez tejszínt is keverhetünk -híg tejbedarát, babapiskótát. Az étrend bővítésére adhatunk finomra darált vagy kapart húst, sós vízben főtt burgonyát, átpasszírozott, tej-jel elkészített főzeléket.

Ulcus duodeni és ventriculi diétája

Helyes az elalvás előtti étkezés, hogy a gyomor az éjszaka folyamán ne álljon üresen. Ugyancsak ajánlatos a beteg éjjeliszekrényére éjszakára is piskótát, kekszet, egy pohár tejet helyezni, hogy ha felébred, éjszakai étkezésre is legyen lehetősége.

fekélybetegek diétája

A diétában a folyékony-pépes étrend előírásait kell szem előtt tartani. A későbbiekben is kívánatos a napi hat, illetve hétszeri étkezés. Nyugalmi állapotban a beteg szabadabban étkezhet, nem szükségesek a szigorú étrendi megszorítások.

A rost- és fűszerszegényen elkészített étrend többnyire jó hatású.

fekélybetegek diétája

Egyes élelmiszerekre azonban érzékeny lehet a beteg, ezeket hagyjuk ki a diétából. A fekélyes fekélybetegek diétája tartózkodjék az alkoholról, feketekávétól, dohányzástól, mert a gyomornyálkahártya izgatásával fájdalmat okozhatnak. A táblázatból kitűnik, hogy hasonló panaszokat válthatnak ki az erős fűszerek és a fűszeres ételek, a forró zsírban sütött fekélybetegek diétája és tészták, a füstölt hentesáruk, a téli hüvelyesek és a káposztafélék.

Forrás: Betegségek diétái.

fekélybetegek diétája