Fogyni egyenlet, Meddig fogyjunk? Hol a határ?
Tartalom
Találatok: Hogyan is kezdjünk fogyni? Az alábbiakban hasznos információkat, tippeket adunk a fogyás elősegítéséhez. Hogyan táplálkozzunk, mit együnk reggelire és vacsorára, mire kell odafigyelnünk - és hasonló érdekességeket tudhatunk meg a következőkben.
- Hogyan is kezdjünk fogyni | Vital Force
- Mi az energiaegyensúly és hogyan változtatom meg?
- Gyors fogyásra vágysz?
A zsírpárnáinkat leépítő diétával kapcsolatos felfogásunk és érzelmeink két véglet közt csaponganak. Egyfelől mindenki keresi azt a módszert, amivel gond és erőfeszítés nélkül leépítheti a nem kívánt felesleget a dereka vagy épp csípővonala körül, másfelől a legtöbbünknek egy önsanyargatással és éhezéssel kikövezett utat jelent.
Tweet Bármennyire is összetett folyamat, illetve soktényezős egyenlet, az igazán kitartó emberek számára a fogyókúra nem az elérhetetlen célokról szól, ennek megfelelően a többség könnyedén be tudja indítani szervezetében a fogyáshoz kapcsolódó folyamatokat, de általános jelenség, hogy ezt követően egyfajta bizonytalanság következik. Fogyni ugyanis jó dolog, de fontos kérdést vet fel például az, hogy meddig fogyókúrázzunk, egyáltalán hol van a határvonal a fogyás tekintetében?
A szélsőségek azonban, mint ahogy semmi másban így itt sem állják meg helyüket. Bár nagyon sokan örülnének, ha idő és energiaráfordítás nélkül le lehetne fogyni, azonban sajnos ha így lenne, nem lennének elhízott emberek a világon Nincsenek "csoda" diéták, kapszulák, módszerek, gépek, amelyek teljesen levennék ezt a terhet a vállunkról.
A mozgás, a napi étrend összeállítása, nyersanyagok beszerzése, az elkészítés, az edzés mind energiát, figyelmet és időt igényelnek. Ez az alapegyenlet, minden valóságban működő és zsírvesztésen alapuló módszer alfája és omegája.
Az egyenlet két oldalról közelíthető meg: a bevitel és felhasználás oldaláról. Csakis olyan táplálkozási, pontosabban életmódrendszer lehet hatékony és tartósan sikeres, amely hosszútávon is tartható.
A tarthatóság két vetületben kell hogy megjelenjen: egyfelől fiziológiai, másfelől pszichológiai vonatkozásban. Fiziológiailag a tarthatóság azt jelenti, hogy a rendszernek biztosítania kell mindazt, ami az optimális működéshez, testi- szellemi- és lelki egészséghez szükséges. Pszichológiai vonatkozásban pedig a tarthatóság azt jelenti, hogy a bevezetett új életmód táplálkozási le akarok fogyni gyakori egyéb jegyei ne önsanyargatás útján legyenek tarthatóak, mert akkor kizárt, hogy hosszú távon tartható legyen.
Így tudsz gyorsan fogyni bringázással
Nincs olyan táplálkozási módszer, ami egyoldalú tápanyagbevitel mellett hosszútávon tartható lenne. Miindenkinél eljön az a pont, amikor a szervezetnek elege lesz. Hogy akaratunk vagy testünk mondja-e fel előbb, az a végeredmény szempontjából lényegtelen. Persze számtalan olyan programmal találkozhatunk, ami mégis ilyen megszorításokkal ígér sikert, sokszor nem is aprót.
Tök egyszerű az egyenlet - Igyál almaecetet! - visualgo.hu
Ezeket nagyvonalakban két csoportba sorolhatjuk. Bár ez nem éles választóvonal, csak a könnyebb megértést segítheti.
Az egyik csoportot nevezzük káposztaleves-diétáknak. Ezek azzal ígérnek gyors fogyást két hét alatt 10 kg vagy 21 nap alatt 21 kg, és sok más szépet s jóthogy szigorúan lekorlátozzak a bevihető tápanyagféleségeket, és gyakorlatilag már ezzel biztosítja sikerességét, vagy néhol még plusz szabályként egy szigorú mennyiségi korlát jelenik meg az elfogyasztott tápanyagokban.
A fogyókúra
A másik csoportot nevezzük mondjuk éheztető-diétáknak. Ezek általában orvosi ellenőrzés mellett előírt diéták, a különféle kórházak erre fogyni egyenlet osztályain, azzal dicsekedve, hogy testmozgás nélkül érnek el komoly súlycsökkenést.
A módszerek lényege a szénhidrát-bevitel korlátozása, mely rövidtávon lényeges súlyvesztést jelenthet, ám távolról sem zsírvesztést. A szénhidrátok a szervezetben glikogén formájában tárolódnak. A glikogén pedig háromszoros mennyiségű vízzel kötve tárolódik. E készletek kimerülés néhány nap alatt végbemehet a szénhidrátbevitel megszorítása mellett, jó néhány kilogramm elvesztését garantálva.
Mi az energiaegyensúly és hogyan változtatom meg?
A gond csak az, hogy ez egyfelől nem zsírvesztés, másfelől ahogy a raktárak az egészséges szintre töltődnek, ezek a kilók visszajönnek. Az alábbiakban leírtak általánosságnak fognak tűnni, de a kiindulási alap nem egy személyre szabott étrend, hanem az alapok és miértek fogyni egyenlet. Mindenek előtt egy olyan táplálkozási és mozgástervet kell kialakítani, amivel aktuálisan fogysz, de kisebb módosítással fogyni egyenlet is tartható.
A tartósság záloga, hogy fogyni egyenlet kúrát tartsunk, hanem az életmódunkat változtassuk meg! Fehérjét mindenhová Az étrendedben az alap a relatíve magas fehérjebevitel, minden étkezésed tartalmazzon teljes értékű fehérjét hús, hal, tojásfehérje, cottage-cheese, sovány-sajt, sovány-túró, fehérjekoncentrátum. A fehérjék fogyasztása egyfelől növeli alapanyagcserénk szintjét.
Minden tápanyagféleség rendelkezik egy rá jellemző rátával, mellyel fogyasztása után az anyagcsere sebessége fokozódik. Ez az un.
Amennyiben tehát egy adott étkezésünk tartalmaz fehérje bázisú ételféleséget, akkor a táplálékbevitel után több kalóriát égetünk el, mintha az nem tartalmazná e komponenst. Az energia felhasználás növelése mellett, a fehérje bevitel fokozása a beviteli oldal kordában tartását is hatékonyan támogathatja, lévén az étkezéssel elfogyasztott fehérjék telítő értéke szintén emelt szintű az egyéb tápanyagokhoz mérten, és különösen igaz ez a húsok és tejtermékek némely csoportjára.
Meddig fogyjunk? Hol a határ? – Fogyókúra segítség neked a fogyáshoz!
Mindezt olyan un. A vér CCK szintje táplálékfelvétel után - ha az fehérjét, pontosabban aminosavakat tartalmaz - az éhgyomori érték szeresére emelkedik.
Így tudsz gyorsan fogyni bringázással Így tudsz gyorsan fogyni bringázással Közel az év vége, Szilveszter éjjelén a legtöbb emberben megfogalmazódik, hogy mit vár el a következő évétől, mit szeretne elérni, és tucat szám születnek a fogadalmak is.
A CCK pedig a jóllakottság-érzés kialakulásában döntő szerepet játszó gyomor- és bélrendszeri hormon. E közvetett hormonális hatások mellett bizonyos aminosavak közvetlenül is képesek az étvágy szabályozásában részt venni.
Így például a triptofán a központi idegrendszerbe jutva, a hypothalamusban közvetlenül fogyni egyenlet a táplálékfelvételt, pontosabban csökkenti a táplálékfelvétel iránti igényt. Mindez pedig meglehetősen jó barátunkká teheti e tápanyagcsoport képviselőit, a diétás rendszerek elsőszámú gyilkosával, az étvággyal szemben vívott harcunkban.
Valójában, ha fogyásról van szó, a kalóriák számítanak. A testsúly akkor csökken, ha több kalória ég el, mint amennyi a táplálkozással a szervezetbe kerül. Mielőtt bárki fogyókúrázni kezd, érdemes pontosan meghatározni a kívánt célokat, és ennek függvényében részletes megvalósítási tervet készíteni.
A szénhidrátok beosztása A szénhidrátokat a nap folyamán időben, mennyiségileg és minőségileg el kell osztani. Hamar kiderült azonban, hogy nem a szénhidrátok, hanem a nem megfelelő minőségű és nem megfelelő időpontban fogyasztott szénhidrátok jelenthetik a probléma gyökerét, elkezdtek különféle osztályozási rendszereket kreálni. Egyszerű-összetett, majd magas és alacsony glikémiás indexű szénhidrátok.
A glikémiás index azt méri, hogy hogyan reagál a vércukorszint 2 órával egy adott ételfajta adott mennyiségének elfogyasztására, viszonyítási alapként a szőlőcukor ugyanilyen mennyiségű ugyanezen időpontbeli elfogyasztását használva.
Meddig fogyjunk? Hol a határ?
A fejlődés persze itt sem állt meg, lévén, ami minket igazán érdekel, az nem a vércukor, hanem az inzulin Így jutottunk el az utóbbi évek alapvető és legjobban használható osztályozási rendszeréhez, az inzulin indexhez. Bár a glikémiás index erősen korrelál az inzulin indexszel, azaz a magas glikémiás indexszel rendelkező tápanyagok egyben magas inzulin indexszel is diszponálna, azonban fogyni egyenlet nem igaz, hogy a kivétel erősíti a szabályt, annyira igen, hogy az ördög a részletekben bujkál.
Az inzulinkibocsátás elsődleges kiváltója ugyanis valóban a vércukorszint emelkedése, de közel sem az egyetlen meghatározója annak. A különféle tejtermékek, vagy a szénhidrátot alig tartalmazó húsfélék vagy épp a magasabb zsiradék-tartalmú csokoládészeletek alacsony vagy közepes glikémiás index ellenére jelentős inzulin-kiválasztással jártak. Míg tehát magas glikémiás index fogyni egyenlet magas inzulin indexszel jár együtt, addig számos alacsony glikémiás indexű ételféleség szintén nagymérvű inzulin-kibocsátást indukál.
Amikor pedig e szintet tartósan emelkedetten tartjuk, az egyenes úton vezet az inzulin iránti érzéketlenséghez és elhízáshoz.